Dubai

Dubai

Luxeleven in Dubai ?

2016Posted by Carine Sun, October 16, 2016 15:52:55
Het is een klassieker : in Dubai word je rijk. Een paar jaar werken en je bent binnen. Een Ferrari, een inwonende meid, een chauffeur, was en strijk die uitgegeven wordt,hele dagen shoppen in de malls, het is het beeld dat een gemiddelde Belg heeft van Dubai.

Ik kan alleen maar weergeven wat onze ervaring is en vooral wat ik rondom mij zie.


We beginnen met de Ferrari :-)

De gemiddelde auto die je hier ziet rondrijden zijn Nissan Sunny's en SUV's, heel dikwijls een pajero. Die laatste behoort meestal toe aan een expat, dikwijls de vrouw van een expat ( ik ben heel erg aan het generaliseren nu!)
Het verkeer is druk, er wordt langs links en rechts voorbijgestoken, taxichauffeurs die, vooral tijdens de ramadan, in slaap vallen, een fietser op de snelweg ...Kortom, het is niet vergelijkbaar met Belgie.
Een SUV geeft hier meer een gevoel van veiligheid. Je zit hoger en kan beter tegen een letterlijk stootje.
De tweedehandsmarkt is uitgebreid. Elke dag een nieuwe lading expats die vertrekt en hun auto kwijt moeten. De prijzen zijn over het algemeen lager dan in Belgie als je geen mini of volkswagen koopt want die zijn juist ietsje duurder.
Een mercedes SLk cabrio bv kost hier tweedehands stukken minder dan in Belgie. Het zonnetje schijnt van 's morgens tot 's avonds. Een goed argument om toch die SLK te kopen. Heb je dan een luxeleven in Dubai? Nee, want je betaalt evenveel als een 'gewone' tweedehands golf in Belgie en hij doet tenminste dienst want het rendement in Belgie ligt stukken lager :-)
Je kan natuurlijk ook zeggen : ik blijf bij die Nissan Sunny en spaar geld uit, dat is dan weer een ander uitgangspunt.
Maar wat ik wilde aantonen : je betaalt in Belgie evenveel voor een goede tweedehands golf als voor die mercedes SLK in Dubai. Je geef niet meer geld uit maar hebt meer luxe.
Niet dat hier direct een SLK voor de deur zal staan maar op termijn , als we hier langer blijven zou ik wel graag met een cabrio rijden. Als het aan mij ligt zal het nooit een lelijke mercedes worden ;-)
Cis rijdt nu met een Hummer. Nooit van plan geweest die te kopen alhoewel we erg graag off road rijden. Maar als je de kans krijgt om voor 6000 euro die te kopen, dan doe je het toch maar. Weer die perceptie: Cis rijdt met een hummer ! De gemiddelde Belg zijn auto kost meer.
In onze visie is het meer van : eens doen wat je in Belgie niet kan zonder meer geld uit te geven.
De Ferraris en aanverwanten zijn niet erg dik gezaaid. In het weekend rijden die auto's in de marina rondjes , als ma tu vu ?!!! Je ziet ze hier dus wel, en in Belgie zeeer zelden. Maar het is verre van de gemiddelde auto !
Tot daar het auto segment.


De inwonende meid.
Ook ons huis heeft een maids room. Een hok van, ik ben niet goed in schatten en meten, maar laat ons zeggen van 2 op 3. Er kan juist een eenpersoonsbed in en als je geluk hebt nog een kleine kast erbij. Aansluitend een 'badkamer' met douche en wc, een zakdoek groot.
Bij ons doet het perfect dienst als berging :-)
Goh, is dit luxe ? Voor mij wel. Los daarvan zou het ECHT niets voor mij zijn om iemand continu in je huis te hebben.
Ik ga nu niet in op de morele kant van het verhaal. Het gaat me om luxeleven in Dubai, de perceptie van de Belg hierop, niet de werkomstandigheden, nationaliteiten, lonen. Dat is een heel ander verhaal. Maar goed, terug naar de inwonende meid.
Als je een inwonende meid hebt moet je die sponsoren, zorgen voor de gezondheidskosten en een loon betalen. In ruil werkt ze 6 dagen op 7. Het gemiddelde loon is iets van een max 500 euro per maand. Scholen zijn hier enorm duur, opvang idem dito. Om je een idee te geven, een lagere school kost per kind per jaar rond de 10.000 euro . Ik ben niet zo thuis in het kleine kinderen verhaal, maar ik kan me voorstellen dat als je twee kinderen naar de opvang moet doen en een poetsvrouw betalen, je goedkoper af bent met een inwonende meid. Geen babysit in de weekends, geen poetsvrouw nodig.
Is het luxe? Ja ! Financieel gezien? Nee. Twee kinderen naar de opvang doen en een poetsvrouw. Ik denk niet dat je in Belgie goedkoper af bent.
Wat je hier dus wel ziet zijn thuisblijvende vrouwen die ook een living in maid hebben. Ook gezinnen zonder kleine kinderen. Dan klopt er natuurlijk niets meer van het financiƫle plaatje en spreken we wel over pure luxe :-)


De chauffeur : ja, daar is verder weinig over te zeggen. Er rijden hier massa taxi's. Auto's zijn over het algemeen goedkoper. Wat mij betreft is dat over the top ;-)


Was en strijk.
Tja, dat is voor discussie vatbaar. Wij maken gebruik van de strijkdienst voor Cis zijn hemden en broeken als ik in Belgie ben. Wassen doet hij zelf.
Financieel gezien is het een stuk goedkoper dan in Belgie. In dezelfde omstandigheden in Belgie zou Cis ook zijn hemden niet zelf strijken ;-) Om je een idee te geven : een hemd laten strijken, opgehaald en afgeleverd, kost 50 cent per stuk.

Nog zoiets typisch Dubai's. De auto laten poetsen.
Dubai is een zandbak. De auto's dus ook. Overal, hier in de compound, op parkings vind je mannetjes die een kar met water bij hebben en je auto wassen voor 5 euro. Cis laat wekelijks zijn auto poetsen. Een klassieker is het abonnement waarbij je auto drie maal per week gepoetst wordt. Cis opperde dat eens , maar dat viel bij mij echt onder de categorie not done :-) In Belgie gingen we ook naar de carwash, en al zouden we m zelf willen kuisen, dat gaat zelfs niet omdat de auto niet tot aan ons huis toegelaten is en op de parking is geen water.

Goed, dat is het voor vandaag. Deel twee komt later. Eerst terug het vliegtuig op naar Belgie.

Moraal van het verhaal : ons leven is hier niks luxueuzer dan in Belgie. Ik kook zelf, ga zelf naar de winkel, heb geen chauffeur en zelfs geen auto. Ben er dus op achteruitgegaan :-)

We maken wel andere keuzes. Kiezen voor dingen die in Belgie niet kunnen of anders zijn.  • Comments(0)//dubai.cisencarine.be/#post26